Rye Lane Housing

 

Peckham, South London, 2018

On-Site

In Collaboration with MDR Associates Architects

 

Delivery of 22 new affordable homes in Peckham town centre

The development of a former scrapyard, located on Peckham’s main artery, neighbours multiple residential and commercial uses and is essentially a land-locked site. The proposal sensitively addresses the constraints of the context to avoid overlooking and acoustic issues, not least to the north where the site neighbours an existing night club. The proposed layout, and technical elements such as glazing and ventilation, have been carefully considered to avoid any future issues and ensure that the new residential use can successfully co-exist with it’s context.  

To the front of the site, the apartments are accessed via an undercroft entrance that creates separation from the bustling shopping street, and communal courtyards to the rear provide secluded amenity space. The existing street-front façade that forms part of a Victorian terraced is retained, maintaining the character of the site and ensuring the new development sits sympathetically in its Conservation Area setting.  

The redevelopment of the site is a sign of the ongoing regeneration of the area and takes advantage of an underused brownfield site to create new affordable homes aimed at the first-time buyer and lower income market. Work is expected to be completed in Spring 2020.